Munkagépek nevei - avagy traktor lexikon kisfiúknak

2015. november 11. - bocimaci

Nem ismerek olyan gyereket amelyik ne rajongana a munkagépekért. Bevallom nem sok különbséget tudtam tenni a markoló és buldózer között. Egészen ideáig. Gondoltam kiszélesítem ismereteimet munkagépek terén és megtanítom a fiúknak hadd villogjanak az oviban.

munkagepekfb_1.jpg

munkagepek1.jpg

Homlokrakodó: Föld vagy más ömlesztett anyagok kotrására és rakodására való munkagép.

Markológép: Föld kotrására, ásására és rakodására való univerzális munkagép.

munkagepek2.jpg

Kotró-rakodógép: Kétféle üzemű, elöl homlokrakodóval, hátul markolóval rendelkező munkagép.

Buldózer: Talajkotrásra, tereprendezésre alkalmas tolóföldmunkagép, mely rakodásra nem képes, és jellemzően lánctalpas kivitelű.

munkagepek3.jpg

 

Traktor: A mezőgazdasági vontató vagy traktor egy mezőgazdasági haszongépjármű. Mezőgazdasági eszközök mellett használják többek között erdészeti és egyéb berendezések vontatására, mozgatására, szállítására is.

Daru: Emelésre és rakodásra való munkagép.

munkagepek4.jpg

Betonkeverő autó: Beton homogenizálására alkalmas teherautó.

A dömper egy billenő platóval ellátott teherautó.

munkagepek5.jpg

Mini rakodó: Rakodásra alkalmas munkagép / játékszer apuciknak.

Villás targonca Raktári magasra emelő berendezést vagy villás targoncát, arra használják, hogy anyagokat szállítson és emelje őket acélvillák segítségével. munkagepek6.jpg

Úthenger: Talajtömörítésre való földmunkagép.

 

A munkagép minilexikon letölthető itt:

MUNKAGÉPEK 1

MUNKAGÉPEK 2

A bejegyzés trackback címe:

https://bocimaci.blog.hu/api/trackback/id/tr678071536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha már bekerült az úthenger, akkor akár a grader (gréder) és finisher (finiser) is bekerülhetne, ezekkel is gyakran lehet találkozni útfelújításoknál. :)
Igen tudom, hogy nem teljes a lista :)
Bocimaci te nagyon hülye vagy! Ha már lexikont csinálsz akkor értsél is hozzá! Hülyeséget ne taníts kicsiknek. Szépen leírod, hogy mi az a bulldózer de azért egy gumikerekes homlokrakodóval illusztrálod. Küldjek képet bulldózerről? Tudod ilyen lánctalpas tolólapos izé amiről te is beszélsz....
Kedves fuuuteeeee! A hülyeségemet nem vitatom :), de a képet illetően nem értek egyet. A homlokrakodóval szemben a buldózer rakodásra nem, csak kotrásra képes és mint említettem jellemzően lánctalpas kivitelű. Én úgy hiszem a képen egy kerekes buldózer van. :) De mint említettem nem vagyok nagy mester ebben...
Pedig a buldózer felirat fölött egy gumikerekes homlokrakodó van. Pont olyan, mint a kotró mellett, csak nagyobb. Egyébként tényleg létezik gumikerekes buldózer (igaz, nagyon ritka), de ez nem az.

A betonkeverő teherautót az építőiparban az egyértelműség kedvéért (hogy ne keveredjen a telepített betonkeverő üzemmel) betonmixernek hívják.

A Bobcat egy márka neve, és ezt a gépkategóriát a köznyelvben valóban így emlegetik. Hasonlóan ahogy minden borotvapenge zsilett vagy ahogy minden sarokcsiszoló flex. Hivatalosan leginkább csúszókormányzású rakodó. Minirakodóból van lánctalpas is.

A teherautók közül billenőplatósnak általában mást neveznek: képzelj el egy sima platós teherautót, aminek a platója billenthető.

A gréder és a finisher hozzáadása valóban jó ötlet, és akkor már írjuk hozzá a szkrépert is. De ezeknél sokkal elterjedtebb a teleszkópos rakodógép.
süti beállítások módosítása