Játékok amihez semmi nem kell...

Csak Anyu és/vagy Apu és a gyerekek....

2017. február 02. - bocimaci

Sokszor tanácstalan vagyok mit csináljak a gyerekekkel, pláne ebben a vacak időben. Összeszedtem néhány játékot amit mostanában itthon kipróbáltam a gyerekekkel és igazából semmiféle előkészület vagy eszköz nem kell hozzá. 

Legyünk gyümölcsök....

Mindenki kap egy gyümölcsnevet. Megkérjük a gyerekeket, hogy hozzanak széket  üljenek le és mindenki válasszon egy gyümölcsnevet. Valaki áll (először anyu) és ezt mondja:  „A körte cseréljen helyett az almával.” Ekkor ennek a két embernek, gyorsan helyett kell cserélnie.  (Nagyobb gyerekekkel, úgy is lehet játszani, hogy a középen álló igyekszik ezt megakadályozni azzal, hogy ő ül le az egyik székre. Akinek nem jut szék az áll most középen és ő mondja, ki kivel cseréljen. Mi ezt még nem próbáltuk, mert Máté (2,5) néha elfelejtette, hogy ő milyen gyümölcs..) Néha azt is mondhatjuk:  „Kiborult a gyümölcskosár”, akkor mindenkinek fel kell állnia és máshova leülnie, mint ahol eddig ült. (Benedek, 1992).

Játék pénzzel..

Ehhez szükség van 5 darab különböző pénzre, ahányan vagyunk és valamire amivel le tudjuk takarni. (papír, konyharuha..) Ki kell rakni az 5 pénzt egymás mellé egy kitalált sorrendben, megkérni a gyereket, hogy jól jegyezzék meg amit látnak, aztán letakarni és megkérni őket, hogy rakják ki ugyanebben a sorrendben. Nehezíteni lehet több pénzzel, vagy azzal, hogy nem egymás mellé, hanem egymás tetejére pakoljuk. Versenyszellemű gyerekek esetén mérhetjük az időt és felírhatjuk.

Kisebbeknél 2-3 legóval is lehet játszani, fejleszti a memóriáját és tanulja a színeket is egyben.

Csomagolós játék

Ez most nálunk az abszolút kedvenc. A lényege, hogy fogunk valamit, például egy darab gumicukrot, vagy radírt és becsomagoljuk, minimum 10 rétegben. (Celofánt, papírt, papírzsepit, celluxot, befőttes gumit, zacskót vagy bármit használhatunk ami otthon fellelhető.) Megkérjük a gyerekeket, hogy üljenek le a földre és az egyik kezébe adjuk a kis csomagot. Egyszerre egy réteget szabad kibontani, aztán át kell adni a mellettünk ülőnek. Az nyeri a jutalmat, aki az utolsó réteget lehámozza.

Segíti a gyermek nyereség-veszteség iránti elfogadását és türelmét. (A mieinknek hasonló élményt okoz, mint a karácsonyi ajándékok bontogatása.)

Simon mondja

Ez egy klasszikus amire még én is emlékszem gyerekkoromból. Minimum 3 játékos praktikus hozzá, de én már játszottam egy gyerekkel is, mikor eszébe jutott és kiharcolta..

Megkérjük a gyereket, hogy pl. ugráljanak fél lábon, fussanak a szoba sarkába, fogják be a fülüket… stb.

De el kell nekik mondani, hogy csak akkor kell megcsinálni amit mondunk, amikor Simon mondja. Amennyiben nem így kezdjük (pl. Klára mondja), akkor a parancsot nem szabad végrehajtani.

Össze lehet őket zavarni azzal pl., ha gyorsabban mondjuk, mi is megcsináljuk amit mondunk, vagy Simon mondja ugráljatok esetén pl. megfordulunk, vagy mást csinálunk..vagy hogy Simon mondja, hogy ne emeld fel a bal lábad..

 

A manó látott valamit

Kinézünk valamit a szobában és azt mondjuk :  „A manó látott valamit" 

Ezután körülírjuk a tárgyat a gyerekek tudásszintje függvényében. (pl. K betűvel kezdődik, piros, a Nagyi nagyon szereti...) Aki hamarabb kitalálja az nyer.

Nyomkereső

Az elveszett játék nyomában...Ezt kétféleképpen szoktuk játszani. Az első esetben elrejtek valahova egy játékot és készítek egy egyszerű kincskereső térképet. Aztán megkérem a kalandorokat, hogy keressék meg.

A második esetben egy hosszú spárga gombolyag végére kötöm a játékot és a madzaggal körbetekerem a bútorokat és a lakás egyéb részein. Erre ritkábban szánom magam, mert bár szoktam mondani, hogy az játszhatja csak aki szépen tekercseli a gombolyagot a keresés folyamán, általában ez nem sikerül és alaposan betekerik a szoba egyéb részit. Türelmesebb napjaimon, viszont igen szórakoztató játék.

Vak anyuci

Bekötöm a szemem és megkérek szigorúan egy gyereket, hogy vezessen el egy kitűzött célhoz. Úgy, hogy irányítsanak, és közben mondják, most jobbra, itt át kell lépni valamit....(Mikor ketten vezettek, kicsit átestem itt-ott. Nagyon boldogok tőle, hogy most ők mondják meg mit kell csinálni. Aztán persze utána cserélni akarnak. (Mondjuk nálunk a kicsi azt mondta ne kössem be a szemét, mert akkor nem lát..:):))

Sárban járás 

Minden gyereknek adunk 2 párnát. Elmondjuk nekik, hogy most szörnyű saras lett a padló és csak párnán járva lehet kikerülni. Úgy lehet vele haladni, hogy egyik párnán áll és lerakja a másikat. Aztán felveszi az elsőt és lerakja maga elé. Lelépni nem szabad, mert akkor saras lesz. 

Párna csata

Persze ha már elővettük ezeket a klassz párnákat rendezhetünk egymásra dobálós csatát a végén

Dió szállítás

Egy dobozba teszünk néhány diót és kanállal egy másik dobozba kell átszállítani őket.

Benned az tetszik játék

Egymás mellé ülünk egy körben és a mellettünk levőről kell szép dolgot mondani. Benned az tetszik, hogy barna a szemed, hogy nagyon szép várat tudsz építeni....(Apuci esetén, hogy kitalálod a gondolataimat és tudod, hogy szeretem, ha mosol egy adag ruhát..)

Fejleszti az önbizalmukat és kommunikációs készségüket.

Simizős játék

Fogunk egy plüssállatot és azt mondjuk: (maci esetén) „ Brumm-brumm, melyik testrészedet simogattam meg? - és megsimogatjuk a könyökét.

Viccesen megismerik a testrészeiket.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bocimaci.blog.hu/api/trackback/id/tr3412176624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása